Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Ev Sahibi Kiracı Varken Evi Satarsa ​​Ne Olur?

Ev Sahibi Kiracı Varken Evi Satarsa ​​Ne Olur?

Kirada oturduğu evin üçüncü bir kişinin satılması halinde, sürecin nasıl işleneceği konusunda yeni ev sahibi ve ayrılmış arasında bazı anlaşmazlıklar doğabiliyor. Ev sahibi evde yaşayan varken evi satılırsa ne olur? 

Kiracısı olduğu ev satılmalı ne yapmalı? diye değişiklik, hukukta haklarının korunduğu durumlar mevcuttur. Kiracının, ev satılmadan önce imzalandığı sözleşme devam ederken ev sahibinin evi bir başkasına satılması durumunda, önceden imzalanan sözleşme ve şartlar aynı şekilde devam eder. Kira Hukukunda, böyle bir kiracılı evin satılması durumunda sahibinin muaf tutulmaması esası alınmıştır. İmzalanan kira sözleşmesi korunur.

Kiracı, evin yeni sahibi ile eski sözleşme çerçevesi ev sahibi, sahip olduğu ilişkiyi sürdürür. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına gerek yoktur. Yeni evin sahibinin yeni hesap numarası ile tapunun üzerinde olduğu günlük belgeyi bildirmesi yeterlidir. Kısacası kira hukuku içinde alan kurallarına göre evin sahibinin kiracılı evi satılması durumunda, sahibinin evinin hemen boşaltılması yoktur.

Kiracılı Ev Satın Alındığında Ev Sahibinin Hakları

Öncelikle eski ev sahiplerinin haklarına bakarsak, kiracılı ev satılabilir mi? Sorunun çözümü elbette satılabilir. Tapuda şerh yoksa, evin satılması gayet normaldir. Kiracılı evin satılmasından sonra, kurallara göre sahibinin sözleşme yapabilmesi evde oturma hakkı mevcuttur. Ancak bazılarında, Türk Borçlar Kanunu'na göre yeni malik evin boşaltılmasından tasarruf edilebilir. Kira sözleşmelerinin feshedilebileceği bazı durumlar şunlardır:

-Kanuna göre yeni mülk sahibi, -tapuda şerh yoksa- tapu devrinden sonra bir ay içerisinde kiracıya evi boşaltmasına süt ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesi 6 aydan uzun bir süre sonra bitecek ise, kiracı 6 ayda evi boşaltılmalıdır. Şayet muhafazalı evi belirtilen tarihlerde terk etmezse dava yoluyla evde tahliye edilebilir.

-Eğer evi satın alan kişi, hayatta kalacağı başka evi, iş yerini ve benzeri yoksa kiracıdan evi boşaltmayı isterse. Bu tarzın en az bir ay önceden bir tebligat gönderilmesi gerekmektedir. Şayet sahibinin evi terk etmesi için verilen süre bir aydan az ise, sahibinin önceden imzaladığı sözleşme geçerli kalmaya devam eder.

-Kiracının evini terk etmesi için ev sahibinin yanında olan bir diğer madde; Kiralanan gayrimenkulün yeniden inşası ya da imarı nedeniyle esaslı onarımı olarak ortaya çıkıyor. Satın alma işleminin devam etmesi, genişletilmesi veya değişimi için gerekli diğer koşullar gerekli ise, tüm bu yedek parçalarında paylaşımın kullanımı mümkün olmayacaksa kira sözleşmesi tek taraflı olarak feshedilebiliyor.

-Diğer bir ev sahibi haklı bulan durumu da, sahibinin kirası ve yardımlarını zamanında ödememesi ya da eksik ödemesidir. Eğer kiracının kirasını ödemediğine dair noter belgeleri ile mahkemeye başvurulursa, tasarrufun yasal olarak değiştirilmesi evi boşaltması kesinleşir.
 

Kiracılı Evin Satılması Durumunda Depozito Ne Yapılır?

Kira sözleşmesinin devam eden evin satılması durumunda, depozitonun kimde kalacağı konusunda eski ve yeni malik arasında anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Sözleşmenin devamı olan evin satılması halinde, yeni malik sözleşmenin güncel tarafı haline gelir. Bu durumda eski ev sahibi kendisinde bulunan depozito bedelini yeni ev sahibine vermekle bağlıdır. Muhtemel kişilerin evde bulunmaması durumunda, depozitosunun geri ödemesini yeni ev sahibi yapacaktır. Sonuç olarak tasarruflu evin satılması durumunda depozito eski ev sahibinden yeni ev sahibine verilir.

1 Ocak 2024 - 15:45:55 280 Okunma
Reklam
Yorumlar(0)