Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Gayrimenkul sertifikası nedir, ne işe yarar?

Gayrimenkul sertifikası nedir, ne işe yarar?

"Bütçene Uygun Ev Sahibi Olmanın Yolu: Gayrimenkul Sertifikası İle Yatırımcılara TOKİ Kolaylığı!"

 

Gayrimenkul sertifikaları, özellikle gelir seviyesi düşük ve orta düzeyde olan vatandaşlara ve ayrıca hem yerli hem de yabancı yatırımcılara yönelik bir finansal araç olarak sunulmaktadır. Bu sertifikalar sayesinde, Türkiye Cumhuriyeti Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülen projelere uygun bir bütçe ile katılım mümkün olabilmektedir. Bu finansal enstrüman, pek çok kişinin ev sahibi olma hayalini gerçekleştirmek için bir fırsat sunuyor.

 

Gayrimenkul sertifikalarının temel amacı, son yıllarda sürekli artış gösteren konut fiyatları sebebiyle gayrimenkul piyasasına girmekte güçlük çeken bireylerin yatırım yapabilmesini sağlamaktır. Bu sistem ile hem alt hem de orta gelirli vatandaşlar, bütçelerine uygun bir şekilde projeye dahil olabilmekte ve yatırımın başlangıç aşamasından itibaren projede söz sahibi olabilmektedirler. Sistemin işleyişinde, yatırımcılar projenin farklı aşamalarında gayrimenkul sertifikası satın alarak yatırım yapabilir ve bu sayede ev sahibi olma sürecine katkıda bulunabilirler.

 

Son dönemlerde piyasalarda dikkat çeken gayrimenkul sertifikası, yatırımcılara gayrimenkul projelerine doğrudan katılım sağlamadan, projelerdeki belirli paylara sahip olma imkânı sunan finansal bir araç olarak öne çıkıyor. Bu sertifikalar, özellikle büyük gayrimenkul projelerinde kullanım alanı buluyor ve bireysel yatırımcıların küçük meblağlarla yatırımlarını gerçekleştirmelerine olanak tanıyor.

 

İngiltere’de gayrimenkul sertifikaları, özellikle yaşlı bakım evleri ve öğrenci yurtları gibi projelerde oldukça popüler bir hâl almış durumda. Ülkemizde ise bu altyapının hazır olduğu ifade ediliyor. Borsa İstanbul’un verilerine göre, gayrimenkul projeleri süresince şirketlerin bağımsız bölümleri küçük birimlere yani sertifikalara bölerek satış yapmasına olanak tanınıyor.

 

Yeterli sayıda sertifika satın alan kişilerin, tapu devri yoluyla bağımsız bölümün sahibi olma imkânı bulunuyor. Ancak yeterli sertifika sahip olmayan yatırımcılar, söz konusu projelerin değer artışından faydalanabiliyorlar. Her bir sertifika, belirli bir alan birimini (m2, dm2 vb.) veya parasal bir birimi (1 TL, 10 TL vb.) temsil ediyor.

 

Konut projelerinde yer alan yüksek fiyatlı gayrimenkuller, 0-200 TL arasında değere sahip sertifikalara bölünerek toplumun her kesiminden yatırımcıların bu projelere erişimi kolaylaştırılıyor. Projeden konut almak isteyen yatırımcılar ise, yeterli sertifika toplayarak almak istedikleri konutun edinimini gerçekleştirebiliyor.

 

Gayrimenkul sertifikalarının getirileri, faize dayalı olmamakla birlikte, halka arz ve diğer mali işlemlerden toplanan fonlar, faizsiz finans prensiplerine uygun şekilde değerlendirilebiliyor. Ayrıca, gayrimenkul sertifikalarının ihraç edilen bağımsız bölümlerinin amacı dışında tasarruf edilememesi, rehin verilmemesi, haciz edilememesi gibi sınırlamalar bulunuyor.

 

Bu sistemin gelişmesi durumunda, emlak piyasasında brokerların yerini borsa brokerlarının alabileceği öngörülüyor. Ancak, emlak şirketleri uluslararası düzeyde bu fon satışlarına aracılık ederek önemli kazançlar elde etmeye devam ediyor.

15 Ekim 2024 - 19:01:39 31 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler: gayrimenkul,toki,emlak,
Reklam
Yorumlar(0)