Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Yönetmelik Değişti, Deprem Önlemleri Geldi

Yönetmelik Değişti, Deprem Önlemleri Geldi

Deprem felaketinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde değişiklikler yapılarak inşaatlarda yeni dönem resmen başladı. İnşaat yapımları için hangi yeni kurallar getirildi, deprem tedbirleri neler? 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bir yönetmelik değişikliği yapıldı. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan bu değişiklik ile alakalı olarak Çevre Bakanı Murat Kurum, “Afetlere karşı daha dirençli yapılar için yapı güvenliği tedbirlerimizi artırıyoruz. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğimizi güncelledik.” yorumunda bulundu.

DÜKKANLARIN YÜKSEKLİĞİ 4,5 METREYİ GEÇEMEYECEK!

Deprem felaketinde binaların altındaki dükkanlar çeşitli tartışmalara neden olmuştu. Artık konutların bulunduğu binalarda alttaki ticari birimin kat yüksekliği 4,5 metreyi geçemeyecek. Perdeli sistem zorunlu olacak ve kısa kolon da oluşturulamayacak. Ayrıca binada asma kat ve kapalı çıkma yapılamayacak. İçerisinde konut bulunan binalarda zemin hariç dört kat ve üzeri planlamalarda kapalı çıkma da olmayacak. Bundan dolayı oluşacak emsal kayıpları da telafi edilecek.

Bitişik nizam yapılarda depremde birbirleriyle çarpışmaması için 6 metre yüksekliğe kadar olan binalarda 3 cm, daha yüksek binalar için ise her kat için 1 cm olmak üzere ders boşluğu bırakmak mecburiyeti getirildi.

YENİ MÜHENDİSLERİN GÖREV ALACAKLARI PROJELER SINIRLANDIRILDI

Uygulamada bulunan sistemde yeni mezun bir mühendis istediği büyüklükte bir projede görev alabiliyor. Bundan sonra ise tecrübe çok daha önemli olacak. Mühendislerin de çalışabilecekleri binalar sınıflandırılacak. Yeni mezun bir inşaat mühendisi en fazla zemin hariç dört kaç projelerde görev alabilecekler. Zemin artı beş ve yedi kat arası binalarda inşaat mühendislerinden en az 3 yıl mesleki tecrübe ve toplamda en az 10 bin metrekare alana sahip dört proje yapmış olması aranacak. Zemin hariç 8 ile 15 kat arası binaların projelerini hazırlayacak mühendislerin en az 5 yıl tecrübe, en az 15 bin metrekare alana sahip altı proje yapmış olması istenecek.

KAMU BİNALARININ İNŞAATLARI İÇİN YENİ KURALLAR

Kamuya özel binaların mimari proje müellifleri için yeni kurallar devreye alınacak. Nüfusu 50 binden fazla olan belediyelerde yapılacak resmi binalar, ibadet yerleri, eğitim, sağlık tesisleri, kültürel binalar, eğlence yapıları gibi yapıların projelerini hazırlayacak mimarlara ilişkin yeni kurallar uygulanacak.

Kamuda veya üniversitelerin mimarlık bölümlerinde ya da meslek odasına kayıtlı serbest mimar olarak en az beş yıl mesleki tecrübesinin olması gerekecek. En az 10 bin metrekare ve dört yapının proje sürecinde aktif olarak bulunması veya mimarlık ana bilim dalında doktorasının bulunması gerekecek. Ayrıca konutlarda binaların yüksekliği ve kamu binalarından inşaat alanının büyüklüğüne göre mekanik tesisat proje müelliflerinde de tecrübe şartı aranacak.

MİMARİ ESTETİK KOMİSYONLARINDA DEĞİŞİKLİK

Mimari Estetik Komisyonları’nın yapısında da değişiklik yapıldı. Bu komisyonlarda yer alacak olan mimar sayısı en az 2 olacak. Komisyon başkanı ise en az 5 yıl deneyimli ve mimarlık anabilim dalında tezli lisansüstü eğitim almış olan bir mimar olması şartı aranacak.

Editör: Haber Merkezi
Etiketler:
23 Mayıs 2023 - 17:01:49 91 Okunma
Reklam
Yorumlar(0)