Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Deprem profesörü risk 4 kat arttı her an olabilir diyerek o bölgeyi uyardı!

Deprem profesörü risk 4 kat arttı her an olabilir diyerek o bölgeyi uyardı!

Türkiye Kahramanmaraş depremi ile büyük bir afet yaşarken 11 ilde çöken binaların enkazı altında 45 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Sonraki deprem ne zaman, nerede olacak sorusuna Prof. Dr. Şükrü Ersoy yanıt verdi. 

Sonraki deprem nerede bekleniyor? 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin üzerinden 1 ay geçerken yaşanan büyük deprem felaketi ile 45 bin vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 

İlki saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkez üslü 7.7 şiddetinde, ikinci ise Elbistan ilçesi merkez üslü olarak 13:24'de 7.6 şiddetinde iki büyük depremle sarsılan bölgede yer alan 11 ilde büyük bir yıkım yaşanmıştı. Cumhuriyet tarihinin en büyük yıkımına neden olan deprem asrın felaketi olarak kayıtlara geçmiş ve en çok can kaybına neden olan deprem olmuştu. Yaşanan deprem sonrası diğer illerde de risk haritaları oluşturulmaya başlanmıştı. 

SONRAKİ DEPREM NEREDE, NE ZAMAN OLACAK, BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ VE İZMİR'DE DEPREM RİSKİ VAR MI?

Yaşanan depremin 11 ilde binlerce kişiyi hayattan koparması üzerine Türkiye bir kere daha deprem gerçeği ile yüz yüze gelirken gözler her an büyük bir depremin olma riski bulunan İstanbul, Marmara Bölgesi ve İzmir'e çevrilmişti. Özellikle de büyük depremin etkisi ile oluşan fay hareketliliği ve artçı deprem fırtınası yaşanan korku ve paniği arttırmıştı. 

Maraş depreminde en çok yıkıma uğrayan illerin başında yer alan Hatay hakkında değerlendirme yapan Prof. Ersoy "Garanti veremem ama Hatay'da uzun bir süre 7'den büyük deprem olmayacak. Malatya tarafına doğru zaten bir gerilim var. Adana'nın üstünde Göksu, Savrun, Kozan gibi ilçeleri ilgilendiren kuzey, güney fay hatları var. İleride bu ilçeler deprem potansiyeli taşıyor. Bireysel olarak depremin farkında olmamız gerekiyor. Ancak bunu bir korkuya dönüştürmemek lazım. Biz Türkiye'nin yüzde 92'si deprem bölgesi dediğimizde insanlar bu riskin sadece İstanbul'da olduğunu, depremin hep başka yerde olup kendilerine bir şey olmayacağını düşünüyorlar. O yüzden bu cümleyi düzelterek 'Afetten etkilenmeyecek hiçbir ilimiz yok' diyoruz. İllerin fay hattından geçmesi gerekmiyor" dedi. 

RİSK 3-4 KATTI HER AN DEPREM OLABİLİR! 

Depremin Türkiye'nin kaderi olduğunu belirten Ersoy "Biz 1992'ye kadar Türkiye'de deprem oluşturabilecek fay sayısını 150 biliyorduk. Şimdilerde bu sayı 500'ün üzerine çıktı. Yani Türkiye'de 1992'den günümüze kadar deprem tehlikesi 3,5-4 kat daha arttı. İstanbul çevresinde kötü, özellikle alüvyon gibi yumuşak zeminlerin üzerindeki yaklaşık 100 bin yapı stoklarının hemen ele alınıp, yıkılabilecek binaların derhal yıkılıp, yeniden yapılması gerekir. Çünkü 24 yıl deprem bekledi, çok da beklemeyebilir. Bunun süresini kestirmek zor. Şu anda bile olabilir. 1400 kilometre boyunca her yeri kırılmış bir fay hattı var, sadece Marmara'da deprem olmamış. Marmara'nın içerisinde hem 1912'nin hem 1999 depremlerinin yüklediği önemli bir gerilim var" diyerek depremden kaçış olmadığını dile getirdi. 

13 Mart 2023 - 17:29:17 181 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)