Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Emeklilik Döneminde Yeni Dönem

Emeklilik Döneminde Yeni Dönem

2024'te Devreye Girecek: Yeni Emeklilik Sistemi ile Prim Günleri Maaş Belirleyecek, Çalışma Zorunluluğu Uzuyor!

 

2024 yılına kadar emeklilik sisteminde köklü değişiklikler yapılması planlanıyor. Hükümet, sosyal güvenlik sisteminin finansal sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla bazı reformları hayata geçirmeyi hedefliyor. Yeni giriş yapan sigortalıların daha uzun süre çalışması beklenirken, tamamlayıcı emeklilik sistemi ile rahat bir emekli yaşamına erişmeleri amaçlanıyor. Emekli aylıklarının prim gün sayısına bağlı bir şekilde hesaplanacağı yeni sistemle, düşük emekli aylığı ve kök aylık gibi kavramların ortadan kalkması hedefleniyor. Reform paketi, yasama yılının bitmesi öncesinde Meclis gündemine getirilecek ve hem yeni sigortalılar için hem de mevcut emekliler için düzenlemeler içerecek.

 

Yükümlülükler değişiyor: Yeni sisteme geçişle birlikte emeklilik yaşı da değişecek. Kadınlar için emeklilik yaşı 60, erkekler için ise 65 olacak. Bu zorunluluk, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra sigorta başlangıcı yapanları kapsayacak. Prim gün sayısı kriterine göre maaş alınması, emeklilik sisteminde bir diğer önemli yenilik olacak. Böylece emekli aylığının tabanı kaldırılarak herkesin ödeyeceği prim gün sayısına göre bir emekli maaşı alması sağlanacak.

 

Tamamlayıcı emeklilik ve kıdem tazminatı fırsatı: Mevcut çalışanlar için de tamamlayıcı emeklilik sistemi geliştirilecek ve Otomatik Katılım Sistemi yeniden değerlendirilecek. Ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek olan bu sistem, emeklilik şirketleri tarafından yönetilecek. Emeklilik dönemine geçiş yapan çalışanlar, hem işverenlerinden kıdem tazminatı hem de devletten emekli maaşı alma, ek olarak tamamlayıcı emeklilik sisteminden birikim veya maaş alma imkanına sahip olacak.

 

Çalışan emeklilere kesinti geliyor: Gündemde yer alan bir diğer değişiklik ise, emekli oldukları halde çalışmaya devam eden emeklilere yönelik. Genel sağlık sigortası priminin kesilmesi ve 2 milyondan fazla emeklinin maaşından yüzde 12,5 oranında kesinti yapılması gibi yeni kesintiler planlanıyor.

 

Dar gelirli emeklilere sosyal destek: Reform paketinde, en düşük emekli maaşlarının bir limite getirilmesi ve Hazine'nin bu maaşlara destek sağlamaması da yer alıyor. Emekli maaşlarına destek ise hane bazında sağlanacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, emekli maaşı düşük olan ve geçinemeyen dar gelirliler için ulaşım gibi destekler sunması ve kira yardımının nakit olarak verilmesi öngörülüyor. AK Parti'nin çalıştığı reform paketinin 2025 bütçesi sonrasında değerlendirilmesi ve kademeli bir geçiş süreci bekleniyor.

11 Ekim 2024 - 18:10:38 48 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler: Emeklilik,Maaş,sigorta,yeniprim,yenisistem,sakarya,siğortalarkurum,emlak,
Reklam
Yorumlar(0)