Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Boyalı eve giren kiracı evden çıkarken boya yaptırmak zorunda mı?

Boyalı eve giren kiracı evden çıkarken boya yaptırmak zorunda mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında boya meselesi de tartışmalara neden olabiliyor. Boyalı ev teslim eden ev sahipleri boyalı ev teslim almak istiyorlar. Kanunlara göre kiracı boya yaptırmak zorunda mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında sayısız konu anlaşmazlık nedeni olabiliyor. Bunlardan birisi de boya konusunda tarafların anlaşamamasından kaynaklanıyor. Ev sahipleri boyalı olarak kiracıya teslim ettikleri evleri aynı şekilde geri almak istiyorlar. Bu konuda yaşanan anlaşmazlıklar mahkemelere kadar taşınabiliyor. 

YARGITAY'IN EMSAL KARARI VAR

Kiracının evi boyatması meselesinde Yargıtay tarafından daha önce verilmiş emsal bir karar bulunuyor. O karara göre iki ayrı kritere dikkat ediliyor. Eğer kiracı kira süresince evi hor kullanmış ve evin boyasına zarar vermişse yani kiracının kusurundan dolayı boya yıpranmışsa o zaman kiracılar evden çıkarken evi boyatmak zorundalar. 

Kiracı kiralama süresi içerisinde evin boyasına herhangi bir zarar vermezse ve boya sadece arada geçen zamandan dolayı yıpranmış, eskimişse o zaman kiracı evi boyatmak zorunda değildir. Yargıtay'ın emsal kararı olağan yıpranmadan dolayı kiracıları sorumlu tutmamaktadır. Kiracının kusuru yoksa ev sahipleri kiracılardan boya masrafı talep edemiyorlar. 

KİRA SÖZLEŞMESİNE EKLENEBİLİR

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki bu anlaşmazlığı çözmenin aslında çok etkili bir yolu bulunuyor. Daha kiralama aşamasında ev sahibi ile kiracı bu konuda anlaşma sağlayabilir. Ev sahibi evin boyalı olarak verildiğini ve boyalı olarak geri alınacağına dair bir maddeyi kira sözleşmesine ekler ve bunu kiracı da kabul ederse en baştan konuda mutabakat sağlanır. Kiracı bu durumda evden çıkarken evi boyalı bir şekilde teslim etmek zorunda kalacaktır veya boya masrafını ev sahibine ödeyerek evden çıkabilecektir.

Kiracılar ile ev sahipleri arasında en baştan anlaşma sağlanmaması durumunda ev sahibi boya masrafını depozitodan kesmek istemektedir. Bu da kiracının depozitosunun ödenmediği gerekçesiyle hukuki işlem başlatmasına neden oluyor. Ayrı bir meseleden hem kiracının hem de ev sahibinin başı ağrıyor.  

 

11 Aralık 2022 - 00:16:36 20770 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)