Reklam
Reklam
Kira sözleşmesi bittiğinde ev sahibi evden çıkarabilir mi?

Kira sözleşmesi bittiğinde ev sahibi evden çıkarabilir mi?

 

Kira sözleÅŸmesi biten, evden çıkarılmak isteyen birçok vatandaÅŸ ‘’Kira sözleÅŸmesi bitince,ev sahibi kiracıyı, evden çıkarabilir mi?’’ sorusuna yanıt aramaya baÅŸladı. Yasalara göre kira sözleÅŸmeniz bitmeden 15 gün önce evden çıkacağınızı belirtmediyseniz yeni sözleÅŸme yapmasanız da ev sahibi sizi evden çıkaramıyor ve yasal oran üzerinde kiraya zam yapamıyor.

Genel olarak kira iliÅŸkisinde mevzuat kiracıyı koruyan bir yaklaşım içinde. Dolayısıyla sürecin titizlikle takip edilmesi önem taşıyor. Yasalara göre; belirli süreli kira sözleÅŸmelerinde sürenin bitiminde sözleÅŸmeyi sona erdirme hakkı yalnızca kiracıya aittir.

ÖrneÄŸin:1 yıllık kira sözleÅŸmesi bitince kiraya veren kiracıyı süre bitti diyerek evden,iÅŸyerinden çıkarmak mümkün deÄŸil.

 

Tabi bu çıkaramama durumu “sürenin bitimine” baÄŸlı olarak söz konusu olacaktır. Yani baÅŸka nedenlerin varlığı halinde elbette kiraya veren, kiracıyı çıkarabilir. Örnek olarak: 10 yıllık kira süresinin dolmasından sonra mülk sahibi kiracıyı çıkarabilir. 

 

SözleÅŸme bitince otomatik yenilenebilir mi?

TBK 347’ye göre süre bitmezden 15 gün önce kiracı yazılı bildirimde bulunarak sözleÅŸmeyi sona erdirebilir. Ancak kiracı sessiz kalırsa veya sözleÅŸmeyi devam ettirdiÄŸini bildirirse sözleÅŸme devam ediyor. Yani kira sözleÅŸmesi bitince otomatik yenilenir mi sorusuna verilecek cevap evet otomatik olarak yenilenir olacaktır. Ancak kiracı sözleÅŸmeyi devam ettirmeyeceÄŸini, kira sözleÅŸmesi bitmezden 15 gün önceye kadar bildirmezse aynı ÅŸartlarda 1 kira yılı için daha sözleÅŸme devam eder.

 

Kiracı nasıl çıkarılabilir?

Kiracıyı çıkarabilmek için belli baÅŸlı yollar bulunuyor.

EÄŸer Tahliye Taahhütnamesi Varsa: Kira sözleÅŸmesi yapıldıktan sonra kiracıdan yazılı olarak tahliye taahhütnamesi alınmışsa, kira sözleÅŸmesi bitince kiracı çıkarılabilir. Ancak tahliye taahhütnamesinde kiracının çıkacağı tarih net bir ÅŸekilde yer alıyor olmalı.

 

1)Kira SözleÅŸmesi 10. Kez YenilenmiÅŸse: 

Kira sözleÅŸmesinin kiracı tarafından 10 kez yenilenmesinin üzerinden yani kira sözleÅŸmesinin ilk yapılışının 11. yılından sonra her uzama yılının bitiminden 3 ay öncesinde yazılı bildirimde bulunarak mülk sahibinin kira sözleÅŸmesini sona erdirme hakkı vardır. Ev – iÅŸyeri sahibinin burada herhangi bir neden öne sürmesi gerekmez.

 

2)Ev – İşyeri Sahibinin Gereksinimi Nedeniyle Tahliye:

EÄŸer söz konusu evin veya iÅŸyerine; sahibi için veya sahibinin eÅŸi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸi için zorunlu olarak gereksinim duyulursa kiracı tahliye edilebilir. Ancak bu nedene dayanarak kiracı çıkarıldığı zaman 3 yıl boyunca haklı bir neden olmadığı sürece o taşınmaz eski kiracıdan baÅŸkasına kiralanamaz. EÄŸer bu kurala aykırı davranılırsa, eski kiracıya alt sınırı son 1 yıllık kira bedeli olacak ÅŸekilde tazminat ödemek zorunda kalınır.

 

3)Yeniden İnşa ve İmar Nedeniyle Tahliye:

Söz konusu ev veya iÅŸyerinde esaslı onarım veya inÅŸa – imar yapılacaksa ve bu iÅŸlemler sırasında taşınmazın kullanımı imkansızlaÅŸacaksa bu durumda gene sözleÅŸme sona erdirilebilir. Ancak kira sözleÅŸmesinin süresinin bitmesi beklenmelidir. Taşınmaz yeniden inÅŸa edildikten sonra gene eski kiracının öncelikle kiralama hakkı vardır. Bu hak kiracıya yapılan yazılı bildirim üzerine 1 ay içerisinde kullanılmalıdır. Burada da kiraya veren yükümlülüklerine uymazsa en az 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat ödemek durumunda kalır.

 

Detaylar için:  “Kira sözleÅŸmesi Nedir? Nasıl Yapılır Önemli Detaylar  BaÅŸlıklı içeriÄŸimizi okuyabilirsiniz

29 Temmuz 2022 - 07:50:04 2517 Okunma
Reklam
Yorumlar(0)