Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Fahiş fiyata konutta tarife sistemi önerisi

Fahiş fiyata konutta tarife sistemi önerisi

11 ili etkileyen büyük deprem felaketi sonrası ev fiyatları ve konut kiraları ve satılık ev fiyatlarında rekor yükseliş yaşanmıştı. 

Koronavirüs salgını döneminde tüm dünyada konut fiyatları rekor bir hızla yükselişe geçmişti. Türkiye konut fiyatlarının en çok arttığı ülkeler arasında ilk sırada yer almış, barınma krizi patlak vermişti.

Konut fiyatlarını düşürmek için hükümet peş peşe yeni önlemler almış, ofislerin konuta dönüşümü ve 250 bin sosyal konut projesi büyük yankı uyandırmıştı. Tam konut fiyatlarında düşüş etkisi yaşanmaya başlarken 11 ilde büyük yıkım yaşanmasına neden olan Kahramanmaraş depremi ile fiyatlarda yeniden yükseliş etkisi yaşanmaya başlanmıştı.

Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen deprem felaketi 11 ilde büyük yıkım yaşanmasına neden olmuştu. Yaşanan deprem 13 milyon kişiyi etkilerken bölgeden bugüne kadar 1 milyon kişinin göç ettiği açıklandı. Yaşanan büyük göç tüm illerde kiralık ve satılık ev fiyatlarında zam yağmuru yaşanmasına neden olmuştu.

Yapılan fahiş zamlar üzerine Adalet Bakanlığı tarafından deprem ve salgın döneminde ürün fiyatı, kirada fahiş artış yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasını öngören yasa üzerinde çalışmaların başladığı açıklanmıştı. Konu hakkında açıklama yapan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, “Fırsatçıların belirlenmesi adına böyle bir adımın atılması çok değerli. Ancak bununla sınırlı kalınmamalı. Deprem ya da salgın olmadığında ne olacak? 20 gün önce kiralar çok mu normaldi?” diyerek düzenlemenin sadece deprem ve salgınla sınırlandırmanın hatalı olacağını dile getirdi. Akdoğan, “Fahiş kira artışlarını engellemek adına rayiç bedeller güncellenir, bölgelerde değer haritaları oluşturulur, metrekare birim fiyatları çıkarılır, bunlar üzerinden azami kiralar belirlenir ve bir tarife sistemine geçilir ise bu kadar spekülatif durumlar olmaz. Kiraların enflasyon oranında, doğru bir matematik ile belirlenmesi şart” diyerek konutta tarife sisteminin getirilmesi gerektiğini savundu. Özellikle de depremzedelerin yoğun göç ettiği illerde yapılan zamlar vicdanları da yaralamış ve tepki çekmişti. 

13 Mart 2023 - 17:34:15 195 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)