Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Boş evlerden ek vergi alınabilir mi?

Boş evlerden ek vergi alınabilir mi?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun boş evlerden ek vergi alınsın önerisini gayrimenkul hukuku uzmanları yorumladı. Yasal olarak bu şekilde vergilendirme yapılabilir mi?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu geçtiğimiz günlerde katıldığı bir canlı yayında İstanbul’da boş tutulan evlerden ek vergi alınması önerisinde bulundu. Bu önerinin Türkiye’de uygulanabilirliği hakkında gayrimenkul hukuku uzmanları açıklamalarda bulundu. Boş tutulan evlere ek vergi getirmek mevzuata uygun mu?

TÜRK HUKUK SİSTEMİNDE BOŞ KONUT VERGİSİ YOK!

Boş evlerden alınması önerilen ek vergiye ilişkin değerlendirme yapan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Türk hukuk sisteminde vergiler sadece kanunla alınabilir. Kanuni düzenleme yapılırsa bu mümkün olabilir. Ancak şu anda uygulamada olan mevzuata göre bir gayrimenkul için alınabilecek vergiler tanımlanmıştır. Türk hukuk sisteminde boş konut vergisi yoktur.” dedi.

Belediyelerin ev sahiplerinden boş konut vergisi adı altında vergi talep edemeyeceklerini söyleyen Ali Güvenç Kiraz, “Yasal mevzuatı yapılmadan boş konut vergisi diye bir durum olamaz. Yani büyükşehir belediyeleri veya diğer belediyeler ben boş evlerden ek vergi alacağım diyemezler. Bu şekilde vergilendirme hakkı belediyelere kanuni hak olarak verilmemiştir. Vergi tahsili boş konut vergisi çeklinde olacaksa kanunla belirlenmek zorundadır.” ifadelerini kullandı.

YASAL DEĞİŞİKLİK LAZIM

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel ise değerlendirmesinde, “Konutlar için emlak vergileri 1970 tarihli 1319 sayılı kanuna tabidir. Bu da konutların değerlerinin binde 1’i oranındadır. Büyükşehirlerde bu binde 2’dir. Bu oranın arttırılması veya azaltılması yetkisi ise sadece ve sadece Cumhurbaşkanı’ndadır. Belediye başkanlarının böyle bir hakları yoktur. Ancak bu hak yasa ile belediye başkanlarına verilebilir. O durumda da yasa değişikliği gerekir.” dedi.

KİMSE EVİNİ BOŞ SAKLAMAZ

Boş ev vergisi konusunda KONUTDER Başkanı Altan Elmas da açıklama yaparak, “İstanbul’da 750 bin konutun boş olduğu bilgisi hatalı olabilir. Belki Türkiye genelindedir o rakam. Eğer İstanbul’da ise çok yüksek bir rakam. Boş konuta vergi konulmasını ise doğru bulmam. Mülkiyet hakkına müdahale edilmemeli. Yatırımcı yatırımını istediği gibi değerlendirir. Boş konutlar zaten satılmayı bekleyen konutlardır. Kim evini boş tutar, kira geliri kazanmak varken. Kiralar bu kadar yükselmişken kimse evini boş saklamaz.” dedi.

22 Kasım 2022 - 18:51:20 211 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)