Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Elden Kira Ödeme Dönemi Son Buluyor: Ağır Cezalar Kapıda!

Elden Kira Ödeme Dönemi Son Buluyor: Ağır Cezalar Kapıda!

Elden Kira Ödemeye Son: 5 Bin Lira Cezanın Altı Yok, Tavanı 20 Milyon! Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın çıkardığı yeni tebliğe göre, kira ödemeleri artık sadece banka veya PTT üzerinden yapılacak. Elden yapılan kira ödemelerinde hem kiracılara hem de mülk sahiplerine ceza kesilmesini öngören sistem, Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yürürlüğe girdi. Özellikle kiracılar ve ev sahipleri için önemli değişiklikleri içeren bu yeni düzenleme, cezaların miktarını da artırdı.

 

Artık iş yerleri ve konutlar için yapılacak kira tahsilatları ve ödemeleri, Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri ile mükellefiyeti bulunmayanlar için bankalar veya PTT aracılığıyla gerçekleşecek. Bir önceki düzenleme sadece iş yeri kira ödemelerini ve aylık 500 lira üzeri konut kira ödemelerini kapsarken, yeni tebliğle bu sınırlama kaldırıldı ve tüm kira ödeme işlemleri banka veya PTT yoluyla yapılma zorunluluğu getirildi.

 

Cezalarda ise ciddi artışlar söz konusu. Yeni sistemde, kira ödemelerini doğrudan elden gerçekleştiren kiracı ve mülk sahiplerine kira bedelinin yüzde 10'u oranında bir özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Bu ceza, 5 bin liradan az olamayacak şekilde belirlendi; eski düzenlemede ise bu ceza yüzde 5 oranındaydı ve asgari 3 bin lira olarak uygulanıyordu.

Ayrıca kiracıların, elden ödeme yaptıkları durumda, ödemeyi takiben ilk 5 iş günü içinde idareye haber vermesi gerekecek. Böyle bir bildirimde bulunmaları halinde, kiracılara özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek. Öte yandan, bir takvim yılı içerisinde kiracılar ve mülk sahiplerine kesilebilecek özel usulsüzlük cezasının üst sınırı 20 milyon liraya çıkarıldı.

 

Değişiklikler sadece kira ödemeleriyle sınırlı kalmıyor; "Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ"de de yapılan düzenlemeler 1 Eylül 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımlandı. Bu ve benzeri düzenlemelerle, para akışının daha şeffaf ve kontrol edilebilir olması, ayrıca vergi kaçakçılığının önlenmesi hedefleniyor.

18 Ekim 2024 - 10:49:46 22 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler: Hazine ve Maliye Bakanlığı,Ceza,Elden Kira Ödemeye Son
Reklam
Yorumlar(0)