Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Emlak dolandırıcılarının 'tapuda mesai bitti' yöntemi

Emlak dolandırıcılarının 'tapuda mesai bitti' yöntemi

Kendilerini 'emlakçı' olarak tanıtan dolandırıcılar, noter veya tapu müdürlüklerinden mesai bitimine yakın randevu alıyor. Satış ücretini hesaplarına havale ettirdikten sonra da, 'Mesai bitti, işlemlere yarın devam edelim' diyerek alıcıyı dolandırıyorlar.

Savaş sonrası Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının yoğun ilgi gösterdiği Antalya'da çok sayıda depremzedenin de ev arayışı, konut sıkıntısını artırdı. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, kentteki kiralık evlerin 7 bin liradan, satılık 1+1 konut fiyatlarının da 1 milyon liradan başladığını söyledi. Çağlar, kiralık ve satılık konutun da yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekti.

Ev arayışına girenlerin internet sitelerindeki ilanlara yoğun ilgi gösterdiğini belirten Çağlar, son günlerde sıklıkla yaşanan dolandırıcılık olaylarına ilişkin de bilgi verdi. Çağlar, dolandırıcıların kendilerini 'emlakçı' olarak tanıttığını ya da yakınına ait evi sattığını söylediklerini belirterek, satış fiyatının bir bölümünün başkasına ait banka hesabına gönderilmesinin ardından tapu müdürlüklerinden mesai bitimine yakın saatlerde randevu alındığına dikkat çekti. Çağlar, tapu müdürlüğüne gidildiğinde de kalan paranın havalesini yaptıran dolandırıcıların, 'Mesai bitti. İşlemler yarına kaldı' diyerek ev almak isteyenlerin dolandırıldığını anlattı.Dolandırıcıların son günlerde bu yöntemle insanları mağdur ettiğini vurgulayan Çağlar, şöyle konuştu
"Dolandırıcılık genellikle para aktarma sırasında oluyor. Satış ücretinin bir bölümünü evi alacak kişi gönderiyor. Kalanının başka hesaba gönderilmesi talep ediliyor. Ev alacak kişiler, mutlaka paranın tamamını ev sahibinin hesabına göndermeli. Dolandırıcılar, bu yöntemi çok kullanıyor. Dolandırıcılar tapu müdürlüklerinde son dakikaya randevu alıp, para gönderildikten sonra da 'Mesai bitti', 'İşlemler sonraki güne kaldı' gibi söylemlerle kandırıyor. Araç ve konut satışlarında benzer durum yaşanıyor. Günde 5-6 dolandırıcılık şikayeti alıyoruz."

Çağlar, alım-satım işlemleri sırasında dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı:

-İnternet sitelerindeki ilan sahiplerinin gerçekten ev, tapu, araç ya da ruhsat sahibi olduğuna emin olun.

-Sitelerdeki ilanı veren emlakçı mı, yetki belgesi var mı, vergi levhası var mı araştırın.

Dolandırıcıların kiralık ev arayanları da 'kapora' oyunuyla aldattığını vurgulayan Çağlar, şu uyarıda bulundu: "İnternet sitesindeki ilanda kiralık ev buluyorsunuz. Kapora gönderiliyor. Başka illerden gelen de ilanda görüp, ödeme yapıyor. Sonra emlakçı diye tanıdıkları kişiyi aradıklarında telefona çıkmıyor. Eve gidiyorlar, evde başkaları oturuyor. Burada emlakçı olmadığı ve dolandırıcı olduğu ortaya çıkıyor. Ev kiralamak isteyenler, buna dikkat etmeli."

7 Nisan 2023 - 20:47:08 133 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)