Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Batık Krediler 1 Trilyonu Aştı.İnşaat Sektörü Tehlike Çanları Çalıyor

Batık Krediler 1 Trilyonu Aştı.İnşaat Sektörü Tehlike Çanları Çalıyor

Patlak Krediler Ekonomiyi Sarsıyor: Türkiye'de Batık Borç Alarmı!

Türkiye'de bireysel ve ticari kredilerde geri ödeme sorunları ciddi boyutlara ulaştı. Özellikle ticari kredilerde sorunların artış gösterdiği belirtilirken, takipteki kredilerin başını çeken inşaat sektöründe zorluklar sürüyor.

2023 Aralık ayına nazaran 2024 Mayıs ayında, ticari kredilerde batık kredi oranı yüzde 70'lik bir artışla 170'e çıktı. Takipteki ticari kredisayısı ise yıl içinde gerçekleşen artışla birlikte inşaat sektöründe endişe yaratmaya devam ediyor.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Şehriban Kıraç, Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu ile konuştu. Babuşcu, yakın takipteki toplam 800 milyar liralık kredilerle birlikte toplam batık kredi miktarının 1 trilyon lirayı aştığını ifade etti. Profesör, faiz artışı ile birlikte ödenemeyecek kredi miktarının artış göstereceği ve konkordato ilanlarının da hızlanacağı öngörüsünde bulundu.

Prof. Babuşçu'ya göre, 2023 Aralık ile 2024 Mayıs ayları arasında ticari kredilerde batık olan kişi sayısı ciddi şekilde arttı. Aralık ayında 100 kişi tarafından batırılan krediler, Mayıs'ta 170 kişiye yükseldi. Bireysel kredilerde batık oranının ise aynı dönem içinde iki katına çıktığına dikkat çekildi.

Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre 2024 Nisan ayına kadar tasfiye olacak toplam kredi miktarı 204 milyar Türk Lirası'na ulaştı. Bireysel kredi borçları bu miktarın 66 milyar Türk Lirasını oluşturuyor. Inşaat sektörüne ait batık krediler ise 45 milyar liraya ulaşmış durumda.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, bankaların kullandırdığı nakdi kredi miktarının 13.3 trilyon lirayı geçtiğini gösteriyor. İnşaat, imalat sanayi ve enerji sektörleri, kredi geri ödemelerinde en fazla zorluk yaşayan sektörler olarak öne çıkıyor. Özellikle inşaat sektöründe takipteki kredi miktarı 24 milyar liradan 35 milyar liraya fırlarken, sektörün kullandığı toplam kredi miktarı da artış gösterdi.

Bu gelişmeler ışığında, finans piyasalarındaki istikrarsızlık endişeleri artarken kredi geri ödeme sıkıntıları toplam ekonomik performans üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Uzmanlar, kredi geri ödemelerinde yaşanan bu artışın ekonomi üzerindeki genel etkisini değerlendirmeye alıyor.


 

21 Haziran 2024 - 18:43:54 166 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)