Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Ev sahipleri ve kiracılar bu masrafları ödemek zorunda değil

Ev sahipleri ve kiracılar bu masrafları ödemek zorunda değil

Yükselen aidatlardan dolayı yapılan aidat ödemelerinden nasıl kurtulabilecekleri hem ev sahiplerinin hem de kiracıların en büyük araştırma konusu haline geldi.

Türkiye’de yüksek enflasyonun en çok etkilediği ödeme kalemlerinden birisi de apartmanlarda ve sitelerde ödenen aidatlar oldu. Ev sahipleri ve kiracılar çok yüksek zamlarla akıl almaz seviyelere çıkan aidatlardan kurtulmanın yollarını arıyorlar. Yasal olarak eğer aidat zammında karar alınmışsa hukuki süreç işletilebilir ama bu yolla çok da kolay sonuç alınamıyor. Yalnız bazı özel durumlarda hem ev sahipleri hem de kiracılar bazı masraflardan kurtulma imkanına sahipler.

5 YIL BOYUNCA MÜTEAHHİT ÖDEMEK ZORUNDA

Yeni yapılmış binalarda bulunan ev sahipleri ile kiracılar bazı masrafları ödemek zorunda değiller. Bu masraflardan kurtulmaları için kanunda çok açık bir kural bulunuyor. Müteahhit tarafından yapılmış ve daha sonra daire daire satılmış sitelerde veya apartmanlarda eğer üretim hatasından dolayı bir masraf meydana gelmişse bunun sorumluluğu müteahhittedir. Lakin bunun için hem kuralın bilinmesi gem de apartman veya site yönetiminin talepte bulunması gerekiyor. Bahsi geçen binalarda çatı akıyorsa, dairenin içinde veya ortak alanlarda yapımı tamamlanmamış bölümler varsa, asansör arızalanmışsa ve buna benzer masraflar oluşmuşsa bunlar aidatlara eklenemez. Bu masraflardan sorumlu olan müteahhittir ve bu sorumluluk da 5 yıl boyunca devam eder.

Müteahhitlik firmaları genellikle inşa ettikleri apartmanların veya sitelerin yönetimlerini yan kuruluşlarına vermektedirler. Şirket esasıyla yönetilen bu apartmanlar ve sitelerde de müteahhitlerin ödemeleri gereken masraflar kat maliklerine ödetilmektedir. Yasal haklarını bilmeyen ev sahipleri ile kiracılar ise bu ödemeleri yapmak durumunda kalıyorlar. Kanuni olarak hakkını arayan ev sahipleri ile kiracılar ise bu masraflardan kolay bir şekilde kurtulabiliyorlar. 

18 Ocak 2023 - 10:03:54 231 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)