Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Hisseli tapu devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu devri nasıl yapılır?

Hisseli tapuların nasıl devredilecekleri ile alakalı olarak bilgiler araştırılıyor. Hisseli tapu devrinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Hisseli tapu devrinde tapunun kime devredileceği de farklı uygulamaları beraberinde getirebiliyor.

Hisseli tapular çoğu vatandaş için sorun olmaktadır. Bir gayrimenkulün birden fazla sahibinin olması ciddi problemleri de beraberinde getirebiliyor. Bu gayrimenkullerin paylaşımından satışına kadar sayısın mesele çıkıyor. Genellikle de mahkemelerde çözüm yolu aranıyor. Ancak yine de hisseli tapuların devrinin nasıl yapılabildiği merak konusu oluyor. 

HİSSELİ TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?

Hisseli tapu devrinin yapılabilmesi şeklen normal tapu devrinden farklı değildir. Tapu müdürlüklerine başvuru yapılarak bu devir gerçekleşebilir. Bunun için bazı belgeler talep edilecektir. Tapuyu devredecek kişi ile tapuyu devralacak kişinin nüfus cüzdanları gerekmektedir. Eğer bu kişiler bir başkaları tarafından temsil ediliyorlarsa onların da temsil belgeleri istenmektedir. Gayrimenkul icra yoluyla satılmışsa İcra Müdürlüğü'nden alınan Satış Müzekkeresi ibraz edilmelidir. Hisseli tapularda ortaklığın giderilmesi davası sonucunda tapu devri yapılacaksa mahkeme müzekkeresi de belgeler arasında yer almalıdır. Gayrimenkul eğer bina vasfına sahipse zorunlu deprem sigortası ile ilgili belediyeden alınan Emlak Vergisi değerini belirten belde de ibraz edilir.

ÖDEMELER YAPILMALI

Bir tapu devri gerçekleştirilecekse bazı ödemelerin yapılması gerekir. Öncelikle tapu harcı yatırılmalıdır. Kanunen satış bedelinin yüzde 4'ü tapu harcı olarak alınmaktadır. Bu ödeme alıcı ile satıcı arasında yarı yarıya paylaştırılır. Bir de tapu döner sermaye bedeli vardır. Bu tutar tapu işlemi yapılacak Tapu Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. Her ilde farklı bedel ile karşılaşılabilir.

ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE SATIŞ YAPILIYORSA DİKKAT!

Hisseli tapunun üçüncü kişilere satışı sonucunda yapılan tapu devirlerinde işlemsel olarak bir ayrım yoktur. Ancak bu tapuyu devralacak olan kişi kendisini korumaya almalıdır. Tapuya ibraz edilmeyecek olsa da diğer ortakların ön alım hakkını kullanmadıklarını gösteren yazılı bir belge talep edilmelidir. Bu belge olmadan yapılacak hisseli tapu devri sakat olacaktır. Diğer ortaklar bu tapu tescil işlemini mahkeme kararı ile kolay bir şekilde bozabilirler.

Editör: Haber Merkezi
Etiketler:
5 Şubat 2023 - 12:13:57 7011 Okunma
Reklam
Yorumlar(0)