Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Ev sahiplerinden yeni formül! Yüzde 25 kira zammı sınırını böyle aşıyorlar!

Ev sahiplerinden yeni formül! Yüzde 25 kira zammı sınırını böyle aşıyorlar!

Ev sahiplerinin yüzde 25 kira zammı sınırlamasına buldukları yeni yöntem kiracıları yüksek kira bedelleri ile karşılaştırıyor. Kira zammı sınırlamasını ev sahipleri hangi yolla aşıyorlar. 

Türkiye’de geçtiğimiz yılın 1 Temmuz’undan itibaren konutların kira zamları yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Bu durum ev sahiplerinin aleyhine olurken aradan geçen yaklaşık 11 ayda ev sahipleri çeşitli formüllerle bu zam sınırını aşmayı başardılar. 1 Temmuz 2023’te sona erecek bu uygulamanın uzatılmasının açıklanmasının ardından ev sahiplerinin zam planları da sekteye uğradı. Ancak çok geçmeden ev sahipleri buna da bir formül buldular.

EV SAHİPLERİNDEN YENİ FORMÜL!

Henüz yasalaşmamış olsa da 1 Temmuz’dan sonra yüzde 25 kira zammı sınırlaması için süre uzatımı yapılacak. Bu durumda ev sahipleri yüzde 25’ten fazla kira zammı yapamayacaklar. Bu uygulamanın dışına çıkmak isteyen ev sahipleri yeni bir formülü devreye soktular. Bazı ev sahipleri kiracılarını evden çıkarıp evi yeni bir kiracıya kiralamaya başladılar. Kira zammı sınırlaması ile yapamayacakları zammı da en baştan yapıyorlar. Örneğin 7.500 TL kirası olan bir evi ev sahibi 10.000 TL’den kiraya veriyor. Sonradan yapacağı kira zammını önden yapan ev sahibi böylece kazançlı duruma geçebiliyor. Kiralık ev sayısının az olması ve talebin yüksek olmasından dolayı da bu fiyata evlerini kiralamakta ev sahipleri güçlük çekmiyorlar.

Ev sahibi ile kiracı ilişkilerinde yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, “Zam sınırlamasının devam edecek olması kiracıları memnun etti ama bu durumdan ev sahipleri tedirgin oldular. Enflasyon oranında zam yapamayan ev sahipleri farklı yollarla bunu dengelemeyi amaçlıyorlar. Bu dönemde boş evi olup kiraya verecek olan ev sahipleri yapamayacağım zammı önden yapayım diyorlar. Ev sahiplerinin büyük bir çoğunluğu konuya böyle yaklaşıyorlar. Evinde eski kiracısı olan ise evini satmak istiyor. Çünkü evin değeri arttı ama kira çok düşük. Yüksek fiyatla evini satıp başka yerde yatırım yapmak istiyorlar.” dedi.

Gayrimenkul Danışmanı Sühran Aras ise yaptığı yorumda, “Kira piyasasında yaşanan karmaşa artık insanları rahatsız ediyor. Ev sahipleri evlerini satıp kurtulmak istiyorlar. İçerisinde kiracı olan bir evi de satmak pek kolay değil. Kiracı evden çıkmıyor. Hatta bazı ev sahipleri evin satış fiyatında yüzde 20 indirim bile yapıyorlar. Yaşanan bu karmaşa geçici bir düzenleme ile değil köklü bir çözümle sona erdirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

23 Mayıs 2023 - 17:25:22 402 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)