Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Resmi Kira Artış Oranı Açıklandı

Resmi Kira Artış Oranı Açıklandı

Kira fiyatlarındaki artışta 12 aylık ortalama TÜFE belirleyici oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mayıs ayı kira artış oranı, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından belli oldu. Nisan ayı enflasyon oranı açıklanırken, bu orana göre mayıs ayında kiralara yapılacak olan zam oranı da netlik kazandı. 

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte milyonlarca haneyi ilgilendiren mayıs ayı kira artış oranı da belli oldu. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması ev sahiplerinin kiracılarına uygulayabilecekleri en yüksek kira artışı zam oranı olarak uygulanacak. Bu oran üzerinden ev sahipleri kiracılarına mayıs ayı kira artış oranı ile zam yaparken bu rakamın üzerindeki artışlara yasal olarak izin verilmeyecek Nisan ayında enflasyonun yüzde 69,97 oranında gelmesiyle birlikte kiralara yapılacak zam da yüzde 34,46 olarak belirlendi.

TÜFE'de (2003=100) 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %7,25, bir önceki yılın aralık ayına göre %31,71, bir önceki yılın aynı ayına göre %69,97 ve on iki aylık ortalamalara göre %34,46 artış gerçekleşti. Vatandaşın 1000 lira olan kirası eğer zam dönemiyse 1.344,6 liraya, 2 bin liralık kirası ise 2.689,2 liraya yükselecek.

Yasal Kira Artış Oranı Nedir?

Kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanan yasal kira artış oranı sayesinde ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor. Ev sahipleri yasal olarak açıklanan bu oranın üzerinde zam yaparsa kiracının hukuksal yoldan dava açma hakkı bulunuyor.

 

21 Mayıs 2022 - 17:22:03 632 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)