Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Bunları yaparsanız daha az aidat ödersiniz!

Bunları yaparsanız daha az aidat ödersiniz!

Apartman ve sitelerde aidatlar oldukça yükseldi. Şimdi 2023 zamları da kapıya dayandı. Site aidatlarını düşürmek için hangi konulara dikkat edilmesi gerekiyor? Daha düşük aidat ödemek mümkün mü?

Apartmanlarda ve sitelerde aidatlar oldukça yükseldi. Büyükşehirlerde bazı lüks sitelerde 10 Bin TL’ye çıkan aidatları görmek mümkün. Bunlar şimdi bir de 2023 zamları yapılacak. Oysa bazı önlemler alınarak çok daha düşük aidat ödemek mümkün olabiliyor. Bunun için bazı gereksiz harcamaları ortadan kaldırmak gerekiyor.

YÖNETİMLER VE KAT MALİKLERİ KARŞI KARŞIYA GELİYOR

Yönetimler maliyetlerin artmasından dolayı aidatların da yükseldiğini savunsalar da çoğu kat maliki yapılan bazı harcamaların gereksiz harcama olduğunu öne sürüyorlar. Personel maaşları arttıkça, işletme giderleri fazlalaştıkça özellikle profesyonelce yönetilmeyen apartman ve siteler yüksek aidatlar kaçınılmaz oluyor.

PERSONEL SAYISI AZALTILMALI!

Bir sitenin harcamalarından en önemlisi personel giderleridir. Çalıştırılan personel için hem maaş hem de SGK primleri ödeniyor. Bazı sitelerde birden fazla giriş çıkış bulunuyor. 3 giriş çıkışı olan bir sitede daha fazla personel zorunlu olarak çalıştırılıyor. Oysa tek giriş çıkış olsa daha az sayıda personel çalıştırılacak ve maliyet en az üçte iki oranında düşecek.

YALITIM ŞART!

Binalarda yalıtımların eksiksiz yapılması gerekiyor. Eğer yalıtımı yapılmayan bir apartman veya sitede yaşıyorsanız daha yüksek enerji maliyetleri ile karşılaşırsınız. Binaya soğuk hava giriyorsa ortak kullanım alanlarının ısınma giderleri artacaktır. Bu da kat maliklerinden alınan aidatların üzerine eklenecektir.

KIŞIN EVDE DEĞİLSENİZ MERKEZİ ISITMA SİSTEMİ OLAN EVDE OTURMAYIN

Kışın evde olmayanlar için merkezi ısıtma sistemi ile ısınan evlerde oturmak tamamen zarara neden oluyor. Bunun yerine ferdi ısıtma sistemine sahip evler tercih edilmeli. Kişiler kullandıkları kadar fatura ödeyecekleri için aidat ödemelerine bu yansıyacaktır. Çok ciddi bir tasarruf etme imkanı bu şekilde sağlanabiliyor.

GRİ SU KULLANIMI YAPIN!

Su maliyetlerini azaltmanın da bir yolu bulunuyor. Son yıllarda yaygınlaşan gri su kullanımı sistemi büyük oranda maliyet kısmayı sağlayabiliyor. Evlerde duş, küvet, mutfak, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, lavabo gibi yerlerden giden atık su arıtma sistemleri ile temizleniyor. Bu sular daha sonra tuvalet ve bahçe gibi alanlarda yeniden kullanılabiliyor.

HAVUZLU SİTELERİ TERCİH ETMEYİN

Siteler için havuzlu olması çok büyük bir maliyet gerektiriyor. Bu havuzların yaz kış açık olması nedeniyle hem su hem de elektrik sarfiyatı çok yüksek seviyelerde oluyor. Üstelik havuz suyunun kimyevi maddeler ve ışıklandırması da ayrı bir maliyet yükü meydana getiriyor. Havuz maliyeti çıkarıldığında bu sitelerde aidatlar yarı yarıya azabiliyor.

22 Kasım 2022 - 18:50:27 213 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)