Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Konut fiyat artışında zirvedeyiz

Konut fiyat artışında zirvedeyiz

Konut fiyatları en çok artan ülkeler listesinde Türkiye birinci sırada yer aldı. 56 ülkeyi geride bırakan Türkiye fiyat yükselişleri ile dünya sıralamasının zirvesine yerleşti.

Uluslararası emlak danışmanlık şirketi olan Knight Frank tarafından emlak sektörüne dair kapsamlı araştırmalar yapılıp bu araştırmaların sonuçları kamuoyu ile paylaşılıyor. Knight Frank’ın araştırmaları küresel emlak piyasası için önemli bir veri olarak değerlendiriliyor. Düzenli olarak konut fiyatlarına dair araştırma yapan şirket ülkelerdeki fiyat değişimlerini de ölçüyor. Knight Frank son olarak 2022 yılının üçüncü çeyreğine dair ülkelerdeki konut fiyatlarındaki değişimlere ilişkin verileri paylaştı.

TÜRKİYE İLK SIRADA YER ALDI

Türkiye’de yüksek enflasyondan dolayı konut fiyatlarının yükseldiği zaten biliniyordu. Ancak Knight Frank tarafından yapılan açıklamada Türkiye konut fiyat artışında dünyada zirvede yer aldı. Araştırmada toplam 58 ülke bulunuyor ve bu ülkelerdeki konut fiyatları değerlendirmeye tabi tutuldu. 2022 Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre konut fiyatlarının en çok arttığı ülke yüzde 189’luk oranla Türkiye oldu. Türkiye’yi konut fiyat artışında takip eden ve ikinci sırada yer alan Estonya’da belirlenen dönemde konut fiyatlarında yüzde 27,3 oranında artış meydana geldi. Konut fiyat artışında Türkiye ile Estonya arasında uçurum oluşurken listesinin üçüncü sırasındaki Macaristan’ın konut fiyat artış oranı yüzde 23,7 olarak ilan edildi. Yapılan araştırmada Türkiye’de yüksek enflasyona dikkat çekildi. Konut fiyatlarında nominal artışın yüzde 189,2 olduğu ama enflasyondan arındırılmış reel fiyat artışının ise yüzde 57,6 olduğu bildirildi.

KONUT FİYATI DÜŞEN ÜLKELER

Dünyada konut fiyatlarının en çok gerilediği ülkeler de bildirildi. Buna göre Güney Kore bu listenin başında yer aldı. 2022 yılının Ocak-Eylül döneminde Güney Kore’de konut fiyatları yüzde 7,5 düştü. Konut fiyatları düşen ülkeler sırasıyla yüzde 7,1 oranla Hong Kong, yüzde 4,7 oranla Peru oldu.

İSTANBUL ZİRVEDE!

Knight Frank’ın araştırmasında şehir bazında da konut fiyat artışlarına dair detaylara yer verildi. Dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı şehir yüzde 212,1 oranla İstanbul şeklinde açıklandı. Ankara listede yüzde 196 ile ikinci, İzmir ise yüzde 185 ile üçüncü sırada bulunuyor. Listenin dördüncü sırasındaki Miami ise yüzde 28,6 oranında konut fiyat artışı olduğu şeklinde ilan edildi. 

18 Ocak 2023 - 09:58:44 201 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)