Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Bakanlık depremzede vatandaşlar için 1 milyon TL destek verecek!

Bakanlık depremzede vatandaşlar için 1 milyon TL destek verecek!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde kendi evini ve işyerini yapmak isteyenlere 500 bin lirası hibe olmak üzere 1 milyon lira destek verileceğini açıkladı. Bakan Özhaseki, verilecek kredilerin ise 2 yılı ödemesiz olmak üzere 10 yıl vadeli ve faizsiz olacağını söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat depremlerinin açtığı yaraların hızlı bir şekilde sarılması ve bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için hayata geçirecekleri ‘Yerinde Dönüşüm Projesi’nin detaylarını açıkladı. Bakan Özhaseki, bin yılın felaketinin etkilediği deprem bölgesinde başlatılacak proje doğrultusunda ev ve iş yerlerini kendileri yapacak olan depremzedelere, konutlar için 500 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi, işyerleri için ise 250 bin lira hibe ve 500 bin lira da kredi desteği verileceğini belirtti.

Bakan Mehmet Özhaseki, depremin büyük yıkıma uğrattığı 11 ili hızla ayağa kaldırmak için yürütülen çalışmalar doğrultusunda 15 Temmuz’da hayata geçirilecek ‘Yerinde Dönüşüm Projesi’nin detaylarını düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı. İller Bankası Macunköy Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Özhaseki, depremzedelerin yaralarının sarılması için çalışmaların aralıksız devam ettiğini anlattı. Bin yılın felaketinde 14 milyon vatandaşın etkilendiğini ifade eden Özhaseki, depremde 680 bin konut ve köy evi, 114 bin 320 dükkân ile 55 bin 680 depo ve ahır gibi yapılar olmak üzere 850 bin bağımsız bölümün hasar gördüğünü söyledi.

“680 BİN KONUT VE KÖY EVİ YAPACAĞIZ”

“Afetten zarar gören şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak için tüm mesai arkadaşlarımızla gece gündüz demeden çalışıyoruz” diyen Bakan Özhaseki, “Bu kapsamda afetten zarar gören 11 ilimizdeki şehir merkezlerinde 518 bin 192 ve kırsalda 161 bin 808 olmak üzere toplam 680 bin konut ve köy evi yapacağız. Ayrıca 114 bin 320 dükkân, 23 bin 511 ahır, bin 736 samanlık ve 30 bin 433 diğer olmak üzere toplamda 850 bin bağımsız bölüm inşa edeceğiz. Milletin adamı Sayın Cumhurbaşkanımızın söz verdikleri üzere inşallah 319 bin konutumuzu da bir yıl içerisinde vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Şu anda 180 bin civarında konutumuzun ihalelerini tamamlandık ve yapımına başladık. Yüzde 90’ında inşaatlar yükselmeye başladı. Ayrıca deprem bölgesinde 100 köy evimiz de teslim edilmeye hazır durumda. Yatay mimariye uygun, yöresel mimari tasarıma sahip, mahalle kültürünü muhafaza eden yapılarımız zemin artı 4 katı geçmeyecek. İnşallah Eylül-Ekim ayı gibi etap etap sürdürdüğümüz çalışmalar kapsamında afetzede kardeşlerimize yeni konutlarını teslim edeceğiz. Bu milletin adamının sözüdür. Yuva kuran liderimizin sözüdür. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözüdür. Devletimizin sözüdür” şeklinde konuştu.

YERİNDE DÖNÜŞÜM YAPILACAK

Bakan Özhaseki, deprem bölgesine gerçekleştirdikleri ziyaretlerde, il ve ilçelerin yöneticileri başta olmak üzere vatandaşlar ve sahada çalışmalar yürüten bilim insanları ile yaptıkları istişare ve değerlendirmelerde ‘afet dönüşümünü şehir merkezlerinde sürdürmek’ yönünde ortak fikrin ortaya çıktığını söyledi. Özhaseki, “Bu kapsamda sağlam, güvenli ve yerinde dönüşüm üzerine bir çalışma yürütme fikrinde mutabakat sağladık. Tarihi birikimlerinin yanı sıra tarımsal faaliyetleri, sanayi üretimleri, enerji arzları, bölgesel ticarete katkıları, sanat ve kültür dünyasına sağladıklarıyla bu şehirlerin derin bir birikimi, güçlü bir hafızası, kadim bir kültürü var. Ve bu şehrin sakinleri olan vatandaşlarımızın yaşanmışlıkları, hatıraları var. Yıllardır bu bölgede yaşayan kardeşlerimiz, afetin sarsıcı etkisine rağmen o hatıralardan kopmak, bulundukları muhitten uzaklaşmak, alıştıkları yerden ayrılmak istemiyorlar. İşte biz de vatandaşımızın talebine kayıtsız kalmayarak, istişareler sonucunda afet dönüşümünde yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerinin yaralarını bir an önce sarmak, şehirlerimizi hızlıca ayağa kaldırıp canlandırmak için ‘Yerinde Dönüşüm’ projemizi başlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

KONUTLAR İÇİN 500 BİN TL HİBE, 500 BİN TL FAİZSİZ KREDİ

Bakan Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde yerinde dönüşümü hızlandırarak depremzedelerin biran önce kalıcı konutlara kavuşmaları için başlatılan ‘Yerinde Dönüşüm Projesi’yle. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının denetimi ve kontrolünde kendi evini ve işyerini yerinde yapmak isteyenlere verilecek desteğin, konutlar için 500 bin lirası hibe, 500 bin lira kredi, işyerleri için ise 250 bin lira hibe, 500 bin lira da kredi olduğunu söyledi.

DEPREM BÖLGELERİ İHYA OLACAK

“Projemizle birlikte afetten zarar gören şehir merkezlerini bütün safhalarını Bakanlığımızın denetiminde yürüyen bir dönüşüm süreciyle ihya edeceğiz” diyen Özhaseki, projenin detaylarını ise şöyle anlattı:

Afetzedelerden kendi yapısını yerinde yapmak isteyenlere; konutlar için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek. Yine afetzede vatandaşlarımız konut büyüklüklerine göre 500 bin TL ile 800 bin TL arasında ve işyeri büyüklüklerine göre de 250 bin TL ile 500 bin TL arasında da kredi kullanabilecek.

Konut kredileri şu şekilde olacak: Brüt inşaat alanı 100 metrekareye kadar olan konutlar için açılan kredi tutarı 500.000 TL, 101-150 metrekare konutlar için açılan kredi tutarı 700.000 TL, 151 metrekareden büyük olan konutlar kredi tutarı 800.000 TL. 

İşyeri kredileri ise, brüt inşaat alanı 50 metrekare olan işyerleri için kredi tutarı 250.000 TL, 51–100 metrekare arası olan işyerleri için kredi tutarı 400.000 TL, 101 metrekareden büyük olan işyerleri için kredi tutarı 500.000 TL olacak.

2 YIL ÖDEMESİZ 10 YIL VADELİ VE FAİZSİZ KREDİ

Krediler 2 yıl ödemesiz, toplamda 10 yıl vadeli ve faizsiz olacak. Hibe ve kredilerde inşaatın ilerleme seviyesi tespit edilerek hak edişlere göre verilecek. Tabi burada mülkiyeti tüzel kişilere ait olanlar da hibe ve kredi desteğinden faydalanabilecek. Hibe ve kredi imkânından faydalanmak isteyen hak sahipleri bölgede 22 noktada kuracağımız ve 15 Temmuz’dan itibaren açılacak “Yapım ve Dönüşüm Ofislerine” müracaat edebilecek. Ayrıca birden fazla dairesi olup da evli çocukları bu dairelerde oturanlar da hak sahibi sayılacak ve projemizin hibe ve kredi desteklerinden faydalanabilecek.

TEK TİP SÖZLEŞME HAZIRLANACAK

Yine bütün binaya sahip olan vatandaşlar da bir dairesi için hibe alabilecek, diğer daireler için ise 3 daireye kadar kredi alabilecek. Bu süreçte afetzede vatandaşlarımızı mağdur etmemek adına müteahhitler ve arsa sahiplerine destek olmak için Bakanlığımızca tek tip sözleşmeler hazırlanacak, sözleşme ekine asgari mahal listesi konulacak, sözleşmelere; ödemelerin yapılması, işin gecikmesi veyahut tamamlanamaması durumunda uygulanacak yaptırımlar belirlenecek, vatandaşlarımızın hakları sonuna kadar korunacak.

RUHSATI ALAN BAKANLIĞIN KONTROLÜNDE İNŞAATA BAŞLAYACAK

Yerinde dönüşüm kampanyası ile depremzede vatandaşlarımız ilgili belediyeden inşaat ruhsatı alıp Bakanlığımızın kontrol ve denetiminde kendi evini yapmaya başlayabilecek. Ruhsattan iskana kadar her aşamada kontrol Bakanlığımızda olacak. Yerinde Dönüşüm Projesiyle birlikte birçok fayda sağlanacak; maliyet avantajı sağlanacak, şehrin ekonomik hayatı canlandırılacak, yereldeki 140 kadar alt sektör harekete geçecek, yeni istihdam alanları oluşacak, kadim şehirlerimize dönüşler hızlanacak, kadim mahalle kültürü canlanacak, yöresel sivil mimari tasarım çeşitliliği artacak, deprem bölgelerindeki yapım ve hayata dönüş hızlanacak.”

“DÖRT KIRMIZI ÇİZGİMİZ VAR”

Yerinde Dönüşüm Projesi’nin uygulanmasında başvurusu kabul edilenlere zorunlu yükümlülükler getirileceğine de dikkat çeken Bakan Özhaseki, “Burada dört kırmızı çizgimiz var; fay hatlarının, fay kırıklarının üzerinde yapılaşma olmayacak. Sıvılaşmanın olduğu zeminlerde yapılaşma izin verilmeyecek. Dere yataklarında imara izin verilmeyecek. Mimarlık mühendislik hizmetlerinde sıfır tolerans uygulanacak. Ayrıca, yapılan evler zemin artı 4 katı geçmeyecek. Tekrar altını çizmek isterim ki; Bakanlık olarak bütün imar, inşa ve ihya sürecini safha safha, aşama aşama, kılı kırk yararak denetleyeceğiz” dedi.

22 NOKTADA DÖNÜŞÜM OFİSLERİ KURULACAK

Bakan Özhaseki, bu kapsamda 22 noktada kurulacak olan yapım ve dönüşüm ofislerinin ilk olarak; Hatay bölgesinde, Antakya, Defne, İskenderun/Belen, Kırıkhan, Samandağ ve Hassa’de, Kahramanmaraş bölgesinde Dulkadiroğlu, 12 Şubat, Elbistan, Pazarcık, Türkoğlu ve Afşin’de, Malatya bölgesinde Yeşilyurt, Battalgazi Doğanşehir’de, Adıyaman bölgesinde merkez, Gölbaşı, Besni ve Kahta’da, Gaziantep bölgesinde ise İslâhiye ve Nurdağı’nda açılacağını belirtti. Özhaseki, oluşacak şart ve ihtiyaçlara göre Yapım ve Dönüşüm Ofislerin sayısının artırılacağını kaydetti.

15 TEMMUZ’DA BAŞLAYACAK

Bakan Mehmet Özhaseki, Yerinde Dönüşüm Projesi’nin başlayacağı tarihi de açıklayarak, “Bir saniye dahi kaybedemeyiz. Yerel istihdamı, ticari hayatı hareketlendirmekte kararlıyız.  Konut inşa sürecini hızlandırıp şehirlerin canlılıklarını geri kazandırmalıyız. İnşallah ‘Yerinde Dönüşüm’e 15 Temmuz’da başlıyoruz. Bakanlığımızın denetiminde belediyelerimizle ve vatandaşlarımızla el ele verecek 11 şehrimizde afet dönüşümünü hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

BÖLGEYE ÖZEL BAKAN YARDIMCISI GÖREVLENDİRİLDİ

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Bakan Özhaseki, Yerinde Dönüşüm Projesi için bir Bakan Yardımcısının da deprem bölgesinde özel olarak görevlendirildiğini belirterek, 7/24 saat proje ile ilgili çalışmaları yerinde takip edeceğini, yaşanabilecek sorunlara ilişkin hızlı çözüm sağlanacağını ifade etti. Özhaseki, kendisinin de sorunların çözümü konusunda devreye gireceğini,  gerektiğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar konuyu ileterek sorunu gidereceklerini kaydetti.

İSTEYENE HAZIR PROJE VERİLECEK

Depremzedelerin işlerini kolaylaştırmak adına talep etmeleri halinde hazır proje de verebileceklerini dile getiren Bakan Özhaseki, “Vatandaşlara zorluklarla karşılaşmamaları adına işlerini kolaylaştırmak için hazır projeler de vereceğiz. Böylece her türlü harçlardan da muaf olacaklar. Bir apartmanda oturanlar kendi aralarında anlaştıkları müteahhitte muvafakat verecekler, biz de o müteahhitte inşaat yapıldıkça hakediş karşılığı iş yaptıkça ortak hesaba ödeme yapacağız. Eğer apartman içerisinde itiraz eden bir iki kişi olursa diğer insanları mağdur etmemek için bu işi durduramayız, o kişilerin de muvafakatı var kabul ederek ödemeyi inşaat bitene kadar bu miktarı kullandıracağız. Kredilerin nasıl karşılanacağı devletin işi. Vatandaş rahat olsun, devlet bu hibe ve kredilerle kendi evlerini yapıp oturmalarını istiyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi
Etiketler:
29 Temmuz 2023 - 22:15:32 112 Okunma
Reklam
Yorumlar(0)